Mijn Haakblog

Mijn Haakblog

Haak Maar Aan

dinsdag 9 februari 2010

Serendipity

 
Serendipiteit is het vinden van iets onverwachts en bruikbaars terwijl je op zoek bent naar iets totaal anders. Het woord werd geïntroduceerd in het Engels door Horace Walpole in de 18e eeuw, in een brief waarin hij het had over een verhaal dat hij had gelezen, het Perzische sprookje De drie prinsen van Serendip (Serendip is een oude Perzische naam voor Sri Lanka). Het verhaal is eigenlijk niet zo'n goed voorbeeld van wat we nu onder serendipiteit verstaan: het is eerder een voorbeeld van redeneren.
 
In die context verwijst serendipiteit naar het vermogen van een alerte geest om uit toevalligheden conclusies te trekken. Anders gezegd: slimme, voorbereidde mensen zijn beter in staat om daadwerkelijk ontdekkingen te doen aan de hand van het toeval. Serendipiteit is door de Nederlandse onderzoeker Pek van Andel wel beeldend omschreven als het zoeken naar een speld in een hooiberg, en eruit rollen met een boerenmeid.
 
Ook u kent het begrip serendipiteit al veel langer. Hoe vaak heeft u immers niet de raad gekregen ‘nooit zoeken naar liefde, liefde komt altijd vanzelf’? Iedereen die zich waagt aan de zoektocht naar gevoelens, zijn de ├ęchte virtuozen van serendipiteit.
 
* * * * * * * * *

Geen opmerkingen :

Een reactie posten

Welkom op mijn blog! Leuk als je een berichtje achterlaat!